Abel

aan de knoppen

ABEL & JORIS WEIJDOM
VIRTUAL REALITY

NEDERLANDS

 

Abel is 22 en studeert natuur- en sterrenkunde. Hij heeft tot zijn tienerjaren absences gehad. Zijn ervaringen vergelijkt hij met een wiskundige beschrijving van een hyperbolische ruimte. Een oneindige, maar begrensde ruimte, waarbinnen positie en oriëntatie zinloze begrippen zijn. Samen met kunstenaar Joris Weijdom heeft Abel zijn ervaring in virtual reality vormgegeven.

Abel:

“Het is een oneindige witte ruimte waar je in valt. Een soort van hyperbolische ruimte die wel een grens heeft, maar de afstand er naartoe gaat naar oneindig. Een ruimte waarin een zwevende bol heel groot wordt en zich om jou heen vouwt. Dat een verandering van zijn textuur over je hele lichaam voelbaar is. Het object verandert van grof naar glad, van scherp naar zacht. Er is een aanwezigheid: iets of iemand die je observeert en die alles controleert. En jij kunt daar helemaal niets aan doen. Het object wordt ineens zo groot, het wordt Amsterdam. En dat is heel erg eng.”

Mixed reality ontwerper Joris Weijdom heeft samen met Abel een virtuele 3D omgeving gebouwd, dat op de website van If You Are Not There Where Are You? zal staan. Met een virtual reality bril krijgt de bezoeker de ervaring dat de bol zich om hem/haar heen vouwt. Maar is de verbeelding in virtual reality eigenlijk wel wat Abel echt voelde als hij een absence had? Is de ervaring zo bespreekbaar geworden, nu anderen het ook kunnen beleven? En wat gebeurt er als het zou lukken om Abel de mogelijkheid te geven aan de knoppen te zitten en zelf de verbeelding aan te kunnen sturen? Deze vragen geven opening naar verder onderzoek, op de website en daarbuiten.

Klik hieronder op de knop om de VR ruimte van Abel te bekijken!