Fractals

Fractals

Roos is samen met InspectorV haar absence ervaring aan het vormgeven met 360 graden cinema. In haar ervaring ziet ze allerlei kleuren explosies. Tijdens ons onderzoek in de Hortus Botanicus in Amsterdam kwamen we erachter dat wat zij aan figuren zag, alles te maken heeft met fractallen..

Hierboven zie je voorbeelden van fractals.

In de Botanische tuin leek alles wel opgebouwd uit fractallen, net als veel delen van ons lichaam ook opgebouwd zijn uit fractallen. De netwerken aan aderen in onze ogen bijvoorbeeld.

Een fractal, soms ook fractaal genoemd, is een wiskundige figuur die opgebouwd is uit delen die min of meer gelijkvormig zijn met de figuur zelf. Fractallen hebben een oneindige hoeveelheid details, en bij sommige fractallen komen motieven voor die zich op steeds kleinere schaal herhalen. Doorgaans kunnen fractallen gegenereerd worden door het herhaald toepassen van een bepaalde bewerking. De term fractal werd geïntroduceerd in 1975 door Benoît Mandelbrot en is afgeleid van het Latijnse fractus (gebroken).

Hier zie je ons bezig in de Hortus:

En hier zijn we bezig om de fractals in de VR-bril te bekijken en te maken op de computer bij InspectorV.

De formule is de berekening van de Mandelbrot-verzameling van fractals.