De eenhoorn

De eenhoorn

We voelen ons verwant met de  Fenomenologie https://nl.wikipedia.org/wiki/Fenomenologie, een filosofische stroming die uitgaat van de directe en intuïtieve ervaring.

Zo zegt deze filosofie: “Zelfs het inbeelden van een eenhoorn, bevat nog een ‘ingebeelde’ eenhoorn. Wij houden ons bezig met de inhoud van de waarneming en we negeren de vraag of het echt bestaat.”

Mapping the experience, noemen wij ons fenomenologisch beeldonderzoek. Je zou het ook beeld-fenomenologie kunnen noemen. Wij zijn op zoek naar hoe je waarneming en ervaringen kan beschrijven en verbeelden. Ook al zullen we nooit de hele ervaring kunnen vangen, we doen pogingen, en tijdens de poging ontstaat er taal. Anderen mogen daar later weer verder onderzoek naar doen.

We zeggen tegen de kinderen: stel dat je ervaring bestaat. We gaan proberen er taal voor te vinden door die ervaring te verbeelden of te verklanken. We houden ons niet bezig met of het echt is of niet. Dat is namelijk de twijfel die ieder kind heeft, waardoor je er ook niet over praat.

Misschien omdat je te horen heb gekregen dat je ‘het maar fantaseert’ of in het geval van Sanne ‘dat eenhoorns niet bestaan’. Zij ervaart de eenhoorns als een helpend dier bij haar angsten die ze heeft door haar absences. Dus gingen we daar naar op zoek bij een paardenfluisteraar: Sandra van Lighthorse. http://www.lighthorse.nl. Het was een heel spannende middag, waar de paarden Sanne zowel confronteerden met haar angst, als met vertrouwen. Uiteindelijk heeft ze op een pony gereden, voor het eerst in haar leven.