Roos

roos, waar ben je?

ROOS & INSPECTOR V
VIRTUAL REALITY ERVARING

Roos:

“Eigenlijk weet ik het niet, maar ik denk dat ik het in groep 4 ook al had, want als ik mijn handen voor mijn ogen deed, zag ik allemaal mooie, kleurige vuurwerk-achtige dingen. Dat vond ik echt heel mooi, en ik denk wel dat dat de absences waren, want toen ik de pillen moest slikken, stopte het helaas. Het waren allemaal ronde dingen, soms wel broccoli-achtig en die gingen dan in elkaar, bijvoorbeeld groen werd dan geel, dan kwam er iets geels uitzetten, dan iets rood-achtigs, eigenlijk een heel mooi kleurenspel van dingen die door elkaar geboren worden zeg maar.”

Oneindig inzoomen op broccoli. Dat zag Roos wanneer ze haar handen voor haar ogen hield als er een traktatie werd uitgedeeld op de basisschool. Knobbels van groen, waaruit weer paarse knobbels kwamen. Die zag ze ook als ze ‘s nachts naar beneden leek te vallen. “What the fuck, ik ben door mijn bed gevallen,” dacht ze dan. Roos is acht jaar als ze medicijnen krijgt tegen haar absences. “Toen hielden de kleuren op, dat vond ik wel jammer, want ik vond het mooi.” Samen met Roeland en Wouter van VRbedrijf Inspector V gaat Roos, nu 12 jaar, naar de Hortus Botanicus. In haar broekzak draagt ze een 360 graden cinema camera die de wandeling opneemt.

In de botanische tuin gaan ze op zoek naar broccoli en hoe het voelt om een absence te krijgen. Feilloos weet ze de planten te vinden die op haar ervaring lijken. Die wel, die niet, ja die, maar dan ga ik door de gaten heen, en dan weer daar doorheen.

Roeland vermoedt dat Roos fractallen ziet en hij legt aan Roos uit wat dat zijn. Wiskundige formules, die alles met de gulden snede te maken hebben. Roos ziet hoe varens geboren worden uit fractalen, de bouwstenen van bijna alles.

In de studio van Inspector V bouwt Roos met Wouter haar fractallen ervaring om tot een VR-ervaring. Het blijkt de beroemde Mendelbrot-fractal. Roos weet de kleuren precies. En de achtergrond is altijd zwart.

Ze zoeken de wiskundige formule op, want Roos blijkt heel veel van wiskunde te houden. Dat vak heeft ze net gekregen in de brugklas. De formule is nog te moeilijk voor haar.

Klik hieronder op de knop om de VR ruimte van Roos te bekijken!