Sophie

ik had een droom

SOPHIE & MAARTJE NEVEJAN
TEKST

Ik heb een droom gehad

Verteld door Sophie, direct getypt door mama

Ik droomde vannacht dat ik met onze hele familie op vakantie was in een heel heel griezelig spookhuis… toen drukte ik op een knop per ongeluk want jij (mama) zei “waar is deze knop voor?” en toen werden we allemaal verkleind gewoon en toen gingen we naar buiten lopen en toen zag ik een boek en toen ging ik er naartoe zwemmen want het boek lag in een sloot en toen ging ik erop zitten. We werden in het boek gezogen toen moesten we heel veel heksen verslaan om bij een portaal te komen naar de volgende bladzijde. Aan het eind van het boek werden we er weer uitgezogen…. we sprongen per ongeluk in een portaal en toen werden we weer groot en zagen we nog een portaal en papa dacht waar gaat die heen en dus toen gingen we weer naar huis.

Sophie is onze jongste deelneemster en woont op een boerderij met haar moeder en 9 katten. Als je 8 bent is het best moeilijk om over je epilepsie te praten. Ze weet alleen dat ze staart. En dat de medicijnen haar heel suf maakten. En dat ze bang is. Ze is bang voor hackers, die je overnemen, en ze is ook bang om zo groot te worden als de wereldbol, of zo klein als een letter in een boek.

Interessant voor de kunstenaars is om een vorm te vinden voor jonge kinderen die hen zelf aanspreken en ook een groot publiek kunnen bereiken. Dat is lastig zoeken, omdat de jonge kinderen nog zo weinig taal hebben voor de directe ervaring en eerder via andere beelden/dromen/films/games hints geven over hoe het voelt.

Sophie speelt veel Movie Star Planet (MSP) en heeft daar een angst voor hackers aan overgehouden. Hackers zijn eigenlijk een goede metafoor voor absences. Of een aanval. Een soort cyberaanval. Iets dat je overneemt. Sophie heeft heel veel Playmobil poppetjes en eentje heeft ook absences. Ze bouwt hele werelden met haar Playmobil.

Sophie’s verhaal is een droom die ze in het echt gehad heeft. Die heeft ze Maartje gestuurd, eerst in emoticons, en toen in woorden die haar moeder uit typte.

Uiteindelijk is het kunstwerk van Sophie’s droom een tekst gebleven, en heeft ze er zelf tekeningen en emoticons bij gemaakt.

Klik hieronder op de knop om de VR ruimte van Sophie te bekijken!