Oliver Sacks (EN)

Oliver Sacks (EN)

Oliver sacks

In 2013 ontmoette Maartje, de initiatiefnemer en regisseur van dit project een van haar grote helden: de neuroloog Oliver Sacks, in New York. Hij werd toen 80 jaar en er was een groot feest en overzicht van zijn werk.

https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Sacks

Door deze ontmoeting ontstond er eigenlijk moed voor dit project. Hij vond de titel “If You Are Not There, Where Are You?” een hele mooie vraag. Hij had zich dat ook afgevraagd in zijn ervaring met coma patiënten in de Bronx, waar later het boek, de film en het toneelstuk Awakenings van ontstonden.

Tijdens de ontmoeting vertelde Dr. Sacks aan Maartje dat hij dacht dat sprookjes en mythes dwars door alle culturen heen, ontstaan zijn door de hallucinerende ervaringen die mensen over de hele wereld hebben. Ook kinderen met epilepsie.

In 2015 is Dr Sacks gestorven.

Tot op het laatst bleef hij schrijven in de New York Times over zijn liefde voor het leven, de natuur: varens en inktvissen bijvoorbeeld, de scheikunde en alle menselijke ervaringen via de neurologie. Hieronder zijn laatste column in de NYT:

“Above all, I have been a sentient being, a thinking animal, on this beautiful planet, and that in itself has been an enormous privilege and adventure.”

 

Comments are closed.