Nahid

het schilderij van nahid mia

NAHID & RUUD LANFERMEIJER
SCHILDERIJ

Nahid:

“Als ik absences heb, dan zie ik niet zo duidelijk, maar soms, als het zo groot voelt, en ik voel me zo angstig, dan is het bijna alsof ik hallucinaties zie, nachtmerries. Dat als ik naar iemand kijk, dat ie dan anders lijkt, op iets anders dan een mens.”

Maartje Nevejan:

“Op wat lijkt het dan?”

Nahid:

“Het is nogal verschillend, sommige dingen kan ik niet echt volgen…”

Nahids familie komt uit Bangladesh. Hij is de jongste van zes kinderen. Nahid is een nakomertje en was veel alleen thuis. Toen Nahid drie jaar was ging zijn vader plotsklaps dood. Tot die tijd was Nahid een heel gewoon vrolijk jongetje, zegt zijn moeder. Maar na de dood van zijn vader werd hij ineens voor alles bang. Hij was heel erg verdrietig, en riep de hele dag: ”Waar is hij?” Vlak daarop kreeg hij absences en wist zijn moeder niet waar Nahid zelf gebleven was. “Hij was altijd maar bang, bang, bang.” Zijn moeder was alleen met de kinderen en runde in haar eentje een restaurant.

Waarschijnlijk door zijn epilepsie heeft Nahid een hersenafwijking gekregen. Het ging niet meer op een gewone basisschool. Nu reist Nahid iedere dag met een busje naar de Waterlelie-school op het SEIN terrein. Nahid ervaart veel drukte in zijn hoofd, dan voelt zijn hoofd heel groot en kan hij niet meer tegen letters. Ook kan hij niet tegen het digitale schoolbord. Hij heeft een schrift waarin hij verhalen schrijft en het alfabet van Bangladesh leert. Ook tekent hij hoe hij zich voelt met emoticons. Bladzijden vol emoticons. Hij heeft vaak nachtmerries. “Dan staat er iemand die lijkt op een ander en die kijkt naar mij.”

Kunstenaar Ruud Lanfermeijer is met hem, voor het eerst,naar het Rijksmuseum gegaan. Nahid had nog nooit zoiets moois gezien. “Ik kan niet geloven dat ik hier loop, iedereen moet dit zien, dit is zo geweldig mooi en ik loop hier gewoon, met een echte kunstenaar….” Samen keken ze naar de geheimen in schilderijen, en besloten Nahids geheimen ook in een schilderij te maken. Een schilderij van Nahid, over Nahid en door Nahid.

Een schilderij als een plek en een poort naar de fantasiewereld van Nahid. Een wereld waarin donker en licht, zwart-wit en kleur, vrolijkheid en angst samenkomen. Waar Nahids emoticons die hij gebruikt om zijn gevoelens op papier te zetten, bladzijden lang, inpassen. Een plek waar Nahid zelf de poortwachter is en ons uitnodigt om zijn kleurige binnenwereld binnen te treden. Een wereld van feest, vuurwerk en persoonlijke geheimen. Zijn familie was blij om een aanleiding te hebben om in de binnenwereld van Nahid te duiken.

Klik hieronder op de knop om de VR ruimte van Nahid te bekijken!